Afbeelding 1 Afbeelding 2 Afbeelding 3

Afbeelding 4


Kiezen voor je eigen geluk, doen wat je echt wilt. Dat is waar oprichter van de Hebbes Academy, Arianda Schepens, voor staat. Ze doet nu de dingen waar ze haar hart en ziel in kan leggen. Daar wordt ze blij van. Dat geluk gunt ze iedereen. 

Ze had altijd al veel ideeën en interesses. Dacht ooit dat ze advocaat of psycholoog wilde worden. Dat werd het niet. Toen ze 15 was, werd het duidelijk; ze zou kapper worden. Creatief, met mensen en ze kon ondernemer worden. Alles viel hier op z'n plaats. Vol enthousiasme ging ze aan de slag. Op haar 20ste opende ze haar eigen salon(netje). Al snel wilde ze meer en 3 jaar later was er een nieuwe, grotere zaak met schoonheidssalon en zonnestudio. Ook nu kwam weer dat gevoel: is dit het? Niet dus. Ze gooide het roer om, verkocht de boel en besloot een nieuwe droom te vervullen. Een theateropleiding volgen. Ongeveer tegelijkertijd ging ze aan de slag bij een castingbureau. Als een soort manusje van alles. Regelde de contracten met de acteurs en producenten, was figurantenbegeleider op de set, deed boekingen en was projectcoördinator. Ook begon ze castings te organiseren en werd zo castingdirector. Daarnaast stond ze als acteur op het podium met Herman van Veen en speelde rollen met o.a. André Hazes jr. en Tim Douwsma. 


In diezelfde tijd ging ze met een collega mee op pad als trainingsacteur. Toen, eind jaren '90, nog echt een pioniersvak. Een opleiding hiertoe bestond nog niet. Je had mazzel als je een trainer tegen kwam die het zag zitten om met je aan de slag te gaan en wegwijs maakte. Die mazzel had Arianda en ze omarmde het vak direct. Ze bleef ook actief als castingdirector en merkte dat veel beginnende acteurs nogal onwennig voor de camera stonden. Daar besloot ze wat aan te doen en begon zo met het geven van auditietrainingen. Nu zijn we twintig jaar verder en is de Hebbes Academy uitgegroeid tot specialist op het gebied van trainingsacteren, auditie, storttelling en veel andere trainingen.

Afbeelding 5


In de trainingen die ze geeft spreken deelnemers vaak uit dat de training voor hen een startpunt is om eindelijk te gaan doen wat zij écht willen. Om uiteenlopende redenen maken ze die nieuwe start. De één wil eindelijk werk maken van de droom om trainingsacteur te worden. De ander wil beter leren presenteren. Of, kan wel wat hulp gebruiken ter voorbereiding op een auditie. Ook ontslag of burn-out kunnen een impuls zijn om een nieuw pad in te slaan.

Arianda ging altijd haar eigen weg, ook als zij daarvoor de veilige haven moest verlaten. Soms tegen de stroom in, ook als 'men' haar voor gek verklaarde, omdat ze een goed lopend bedrijf inruilde voor een onzeker bestaan. Ze heeft geen spijt van haar keuzes, ook al besefte ze soms jaren later pas waarom ze die maakte. 


Afbeelding 6


Déjà vu. Haar zoon zit in groep 3. Hij kan niet goed meekomen, maar zijn juf denkt dat hij best slim is. Hij krijgt een dyslexie test. Zij kreeg jaren eerder de boodschap: “Ga maar naar de Huishoudschool”. En toen viel een kwartje. Natuurlijk werd ze geen advocaat of psycholoog. Dat zat er niet in na de Huishoudschool. Dat heeft haar er niet van weerhouden om te blijven dromen, en vooral ook te doen.


Nu zit ze heel erg op haar plek. Ze prijst zichzelf elke dag gelukkig dat ze kan werken vanuit intrinsieke motivatie, eigenheid en bezieling. Jaren later met HBO diploma op zak had ze pas het lef om haar verhaal te vertellen. Dat werd de theatershow TO BE WHAT YOU WANT TO BE, het bijbehorende boek met verhalen van mensen die hun hart volgen en een serie trainingen. Omdat geluk het enige is dat zich verdubbelt als je het deelt.

Om anderen te inspireren ook te kiezen voor geluk. Je niets aan te trekken van wat ‘men’ zegt en het roer om te gooien als jij dat wilt. In deze persoonlijke voorstelling vertelt ze openhartig over haar eigen vallen en opstaan.