Wat Doet een Trainingsacteur Eigenlijk?
Wat Doet een Trainingsacteur Eigenlijk?
Wanneer ik vertel dat ik trainingsacteurs opleid, krijg ik vaak verbaasde of nieuwsgierige reacties. Veel mensen hebben geen duidelijk beeld van wat een trainingsacteur eigenlijk doet. Vaak wordt gedacht aan overvaltrainingen of assessments, en hoewel dat een specialisatie is, is het vak veel breder. Tegenwoordig kom je overal trainingsacteurs tegen, op scholen, bij de management-training, voor slechtnieuwsgesprekken, om voortgangsgesprekken te oefenen en op alle lagen in de zorg. Om maar een paar voorbeelden te noemen. Overal kan je ons tegenkomen.
Acteur vs. Trainingsacteur
Een acteur speelt voor een publiek, op toneel of voor de camera. Voor een trainingsacteur is dat compleet anders. Er is geen regisseur, geen vast script, geen applaus en geen publiek. In plaats daarvan werkt de trainingsacteur samen met een trainer en deelnemers om gedrag zichtbaar en bespreekbaar te maken.
Trainers gebruiken verschillende leermiddelen, zoals presentaties, video's en flip-overs. Een trainingsacteur is daar een waardevolle aanvulling op. De acteur en trainer werken samen zodat deelnemers direct kunnen oefenen met interacties en communicatieve vaardigheden. Het gedrag dat de trainingsacteur speelt, moet functioneel zijn en bijdragen aan het leerproces. Dat betekent niet dat alles bloedserieus moet zijn; ruimte voor luchtigheid en humor kan juist helpen om het leerproces prettiger en effectiever te maken.
Leren door te Doen
Een trainingsacteur is geen entertainer, maar zet gedrag in om anderen te helpen leren. Deelnemers kunnen (nieuw) gedrag uitproberen en ervaren wat het effect daarvan is. De acteur is ook een specialist in feedback geven. Feedback in de rol is direct en geeft weer hoe het voelde in het gesprek. Dit zijn vaak dingen die je in een ‘normaal’ gesprek niet zegt, maar wel denkt.
Voorbeeld
Annet is een receptioniste die moeite heeft met ‘nee’ zeggen. Ze neemt al jaren extra taken op zich, maar nu haar team kleiner is geworden, trekt ze het niet meer. Toch vindt ze het lastig om Monique, haar collega, af te wijzen, omdat ze haar aardig vindt en het altijd zo gegaan is.
Een trainingsacteur helpt Annet dit patroon te doorbreken. Eerst vraagt de acteur aan Annet hoe het gedrag van Monique eruit ziet. Dit doet de acteur door gerichte vragen te stellen. Monique is vaak druk, praat tussendoor over haar weekend en verwacht dat Annet haar werk blijft doen. Vervolgens speelt de acteur op een realistische manier het gedrag van Monique na.
In het eerste oefengesprek lukt het Annet niet om ‘nee’ te zeggen. Ze verzint smoesjes: ze heeft geen tijd, de inkt is op. De trainingsacteur laat zien dat Monique hierdoor niet begrijpt dat Annet echt wil stoppen met deze extra taak. Monique denkt nog steeds dat Annet haar wel wil helpen als ze tijd had of als de inkt niet op was. Dit komt doordat Annet nog steeds geen duidelijke ‘nee’ heeft gezegd.
Pas wanneer Annet met heldere en vriendelijke woorden aangeeft dat ze de taak niet meer op zich kan nemen, accepteert de acteur dit in zijn rol. Door deze ervaring leert Annet hoe ze op een assertieve manier ‘nee’ kan zeggen zonder schuldgevoel. Dit geeft haar het vertrouwen om het in de praktijk toe te passen.
De Rol van een Trainingsacteur
Het werk van een trainingsacteur is ook acteren, maar heeft een ander doel. Het spel moet geloofwaardig zijn, zonder overdrijving, en gericht op het leerproces van de deelnemer. Soms speel je op één dag twee tot twintig verschillende rollen. Maar het grootste deel van het werk zit in het nagesprek: samen met de trainer en de deelnemer reflecteer je op wat er gebeurde en geef je gerichte feedback.
Veel mensen vinden het spannend om met een trainingsacteur te werken. Een goede trainingsacteur zorgt ervoor dat deelnemers zich op hun gemak voelen. Een veilige leeromgeving is essentieel, en die creëer je samen met de trainer.
Daarnaast werk je in veel verschillende sectoren, waardoor je snel leert schakelen en je kennis van verschillende werkvelden groeit. Mooi om te ervaren dat er één gemene deler is; de mens. En waar mensen werken spelen menselijke emoties een rol.
Meer Weten?
Hopelijk heb je nu een beter beeld van wat een trainingsacteur doet. Acteren is slechts een klein onderdeel van het vak. Flexibiliteit, feedback geven en een veilige leeromgeving creëren zijn minstens zo belangrijk.
Het is een prachtig en dynamisch vak. Wil je meer weten? Neem gerust contact op door te bellen met 0653136103 of via het contactformulier!
In onderstaand artikel een mooi voorbeeld van een oud-deelnemer aan de opleiding tot trainingsacteur bij de Hebbes Academy.
Carla (63) vond haar eigen weg en is nu volop aan het werk als trainingsacteur.